Unieke rondleiding door de Texelse duinen
_POP8081Middel.jpeg
DSCN3687-1.jpeg
2.jpg
DSCN3890-1.jpeg
previous arrow
next arrow

Tussen wilde pony's en stoere koeien

De duinen zijn eigendom van Staatsbosbeheer. Die heeft het beheer uitbesteed aan Feenstra Natuurbeheer. Het bedrijf van Heike en Ilona Feenstra houdt zich voornamelijk bezig met het beheer en onderhoud van natuurgebieden door extensieve begrazing. De Aberdeen Angussen die in de gebieden lopen, zorgen voor het behoud van een gevarieerd en soortenrijk landschap. In het voorjaar gaan bepaalde gebieden ‘op slot’ voor de runderen. Dan kunnen de talrijke vogels in het gebied rustig broeden en kan de vegetatie weer groeien richting de winter.

De runderen redden zich doorgaans uitstekend, maar controle is belangrijk. Daarom maakt Benno Bakker (bijna) dagelijks zijn ronde door de Bollekamer of de Geul voor Feenstra. De dieren worden niet bijgevoerd, of er moet heel veel sneeuw zijn gevallen. Maar zelfs dan weten ze zich in de meeste gevallen te redden, met de onbesneeuwde plekken onder de struiken. Toch houden de natuurbeheerders alles goed in de gaten en controleren ze zowel de pony’s als de koeien het hele seizoen op gezondheid en conditie.

Aberdeen Angussen

De Aberdeen Angus, of kortweg Angus, werd in de 19e eeuw gefokt in het oosten van Schotland. De runderen hebben geen hoorns en korte poten. De schofthoogte is ongeveer 1.30 meter. De meeste Angus-runderen zijn zwart, maar er bestaan ook rode Angussen. De runderen hebben een gemoedelijk karakter en kunnen goed leven op schrale gronden. Ze staan dicht bij de natuur en gedijen goed in natuurgebieden met een grote variëteit aan kruiden en grassen. Ze staan wereldwijd bekend om de hoge kwaliteit van het vlees.

Waarom je deze duinwandeling niet wilt missen

  • Er kunnen maximaal 2 personen mee, dus de gids is er exclusief voor jou
  • Dag en aanvangstijd in overleg
  • Je komt op plekken die niet toegankelijk zijn voor het grote publiek
  • Je ziet de Grote Grazers van heel dichtbij
  • Je krijgt leuke weetjes over het duingebied, Texel en de Texelaars
Duinboer & duinwandelgids