Unieke rondleiding door de Texelse duinen
_POP8081Middel.jpeg
DSCN3687-1.jpeg
2.jpg
DSCN3890-1.jpeg
previous arrow
next arrow

Feenstra Natuurbeheer

Feenstra Natuurbeheer is een jong bedrijf dat zich voornamelijk bezighoudt met de extensieve begrazing: het onderhouden van natuurgebieden met vee, in dit geval de Aberdeen Angus. Ons bedrijf is gevestigd op het prachtige eiland Texel. Feenstra Natuurbeheer is een echt familiebedrijf dat wordt geleid door het echtpaar Heiko en Ilona Feenstra. Ook onze kinderen schuwen niet om de handen uit de mouwen te steken en zijn regelmatig in de natuur en tussen de koeien te vinden.

Begrazing

Ons bedrijf zich voornamelijk bezig met extensieve begrazing. Zo een gevarieerd en soortenrijk landschap gecreëerd en behouden. In de natuurgebieden wordt een beperkt aantal dieren ingezet die zelf bepalen waar, wanneer en welke vegetatie ze eten. De dieren gedijen het best op kruidenrijk grasland. Maar ook een wat schralere grond is geen probleem voor ze, omdat ze weinig voedsel nodig hebben.

In het voorjaar gaan bepaalde gebieden een paar maanden 'op slot’ voor de runderen. Zo krijgen de vogels in het gebied rust tijdens de broedperiode en kan de vegetatie weer volop groeien voor de winterperiode, waarin het gebied weer opengaat voor het vee.

Onze koeien zijn 'winterhard' dit houdt in dat ze zich prima aanpassen aan zowel de zomer als de winter: ze lopen het hele jaar, 365 dagen per jaar, buiten. Ze halen hun water uit een natuurlijke poel en worden niet bijgevoerd.

Aberdeen Angus

Onze kudde bestaat uit Black Aberdeen Angus-runderen. Dit ras vindt z'n oorsprong in het begin van de 19e eeuw in Schotland. Hun uiterlijk kenmerkt zich door de gitzwarte vacht. Er zijn ook rode Angussen oftewel de red Angus. Ze hebben korte poten (schafthoogte 1,30 meter) en zijn hoornloos. Het zijn rustige, vriendelijke dieren met een goed karakter en zijn makkelijk in de omgang. Ook zijn ze zelfredzaam; tijdens de afkalfperiode zijn er praktisch nooit problemen. Doordat ze weinig voedsel nodig hebben, zijn ze niet geschikt voor de zogenoemde afmest. Ze nemen snel in massa toe, zodat dit ook de smaak van het vlees niet ten goede zou komen.

Duinboer & duinwandelgids