Tel : +31 6 83 56 57 23      E-mail :
Unieke rondleiding door de Texelse duinen
6
11
5
4
2
3
7
8
previous arrow
next arrow

Op stap met de duinboer door uniek duingebied

In een klein gezelschap ga je mee met de duinboer ‘Op zoek naar de grote grazers’. Je komt in het domein van duinboer Benno Bakker. Op unieke plekken in Texelse natuurgebieden die niet toegankelijk zijn voor het grote publiek. Met deze exclusieve rondleiding mogen slechts vijf personen per keer mee.

De wandeling voert door de natuurgebieden De Geul en/of De Bollekamer. ‘Wie met mij op pad gaat, leert te kijken en tot rust te komen. Telefoon uit, agenda diep in de binnenzak en de iPad mag thuisblijven. Even niks anders dan mee door de duinen, uitkijken naar de koeien, zien of alles goed met ze gaat’, legt Benno uit. De focus bij de rondleidingen ligt op tot rust komen en genieten. ‘Ik ga je niet overladen met een overkill aan informatie en lijsten opsommen van alle dieren en planten die in het gebieden voorkomen. Het is juist de bedoeling dat er ruimte in je hoofd vrijkomt. Uiteraard vertel ik wel het een en ander over Texel en de duinen. Maar in een ongedwongen sfeer. Het hangt erg af van de groep. Zijn er veel vragen of is er juist meer behoefte aan een goed gesprek of een luisterend oor. Ik pas me op de groep aan.’

Intieme setting

Kiekendieven blijven niet lang onopgemerkt, de duinboer wijst je bovenop de duintoppen op de ‘voedselbanken van de meeuwen’ en de vers gegraven konijnenholen. Niets is van tevoren bedacht en iedere tocht is anders. Met zoveel natuurschoon om je heen verdwijnen je dagelijkse zorgen en beslommeringen vanzelf naar de achtergrond. En doet de natuur het niet, dan is het wel de afleiding door de zoektocht, want de koeien en pony’s moeten gevonden worden. Het is ook voor de duinboer elke dag weer een verrassing waar de dieren uithangen. Dus je speurt als vanzelf het uitgestrekte duinlandschap af, op zoek naar een glimp van de koeien. Benno: ‘De schoonheid van de omgeving maakt dat je niet aan andere dingen denkt. Even een moment van rust. Soms beginnen deelnemers vanzelf te vertellen over zaken die hen bezighouden. Ik ben geen psycholoog, maar ik kan wel luisteren. Door vragen te stellen kan ik iemand misschien op inzichten brengen die hij of zij eerder niet zag. En wat verteld wordt in de duinen, blijft in de duinen! Die vertrouwensband is erg belangrijk’, stelt Benno.

Door in kleine groepen (bijvoorbeeld met collega’s) te wandelen, is de setting intiem. In deze ambiance ontstaan gesprekken die in de hectiek van het kantoor ondenkbaar zijn. Tegelijkertijd blijft daar die wonderlijke, rustgevende natuur om je heen. Wie met Benno door de natuur loopt, merkt direct het enthousiasme van de gids. Het oprechte geluk dat hij uitstraalt, zodra hij ziet dat het goed gaat met de exmoors en de Schotse hooglanders. Je zult merken: zijn enthousiasme werkt aanstekelijk. Hoe je een wandeling met de duinboer ook beleeft, je komt altijd opgefrist en opgeladen terug.

Meer dan natuurgids

Naast de kennis die je opdoet van het duingebied, is een rondleiding met Benno ook een uitstapje met een echte Texelaar. Hij maakt zijn deelnemers graag wegwijs op het eiland. Wat moet je verder op het eiland gezien hebben, waar moet je gaan eten en wat is bijvoorbeeld de rol van de Texelse Courant op het eiland? Benno vertelt dingen die je niet op websites over Texel vindt. Je krijgt inside information van een echte Texelaar.

Wat je verder moet weten

  • Op zoek naar de grote grazers is een excursie van zo’n 2 uur
  • Er kunnen maximaal 2 personen mee, die zich als groep aanmelden. Je wandelt dus altijd met bekenden. De rondleiding is alleen voor volwassenen
  • In principe kun je iedere dag van de week mee met de duinboer
  • Aanvangstijd in overleg
  • Je komt op plekken die niet toegankelijk zijn voor het grote publiek
  • Je ziet Schotse hooglanders en wilde paarden van dichtbij
  • Je krijgt leuke weetjes en interessante informatie over het duingebied, Texel en de Texelaars
  • Draag goede schoenen en een lange broek. Verder is je kleding weersafhankelijk
  • De kosten bedragen 100,- per groep (van maximaal 2 personen)

Wil je de rondleiding combineren met bijvoorbeeld een lunch aan het strand of een diner in kunstenaarsdorp Den Hoorn? Ook dat is mogelijk. Op aanvraag kan een uitgebreider arrangement worden samengesteld.

Wil je met een grotere groep mee met duinboer Benno? Dat kan ook. De rondleiding beperkt zich dan wel tot de bestaande wandelpaden. Neem contact op voor een programma op maat.

Contact

Ruijslaan 90
1796 AZ, De Koog

+31 6 83 56 57 23

Image