Tel : +31 6 83 56 57 23      E-mail :
Unieke rondleiding door de Texelse duinen
6
11
5
4
2
3
7
8
previous arrow
next arrow

Tussen wilde paarden en Schotse hooglanders

In de duinen van Texel grazen Schotse hooglanders en exmoorpony’s. De dieren redden zich doorgaans uitstekend, maar controle is belangrijk. Daarom maakt Benno Bakker (bijna) dagelijks zijn ronde door de Bollekamer of de Geul. ‘Het is prachtig om te zien hoe de exmoors en de hooglanders door elkaar heen lopen. De dieren worden niet bijgevoerd, of er moet heel veel sneeuw gevallen zijn. Maar zelfs dan weten ze zich in de meeste gevallen te redden, met de onbesneeuwde plekken onder de struiken. Toch houden we alles goed in de gaten. Wij willen hier geen Oostvaardersplassen-praktijken. Daarom controleren we zowel de exmoors als de hooglanders het hele seizoen op gezondheid en conditie. Uiteraard houden we een overview bij van alles wat er groeit en bloeit’, legt Benno uit.  

In de duingebieden De Geul en De Bollekamer op Texel lopen Schotse hooglanderrunderen die er door hun specifieke graasgedrag voor zorgen dat hardgroeiende planten en struiken in deze gebieden niet de overhand krijgen. Op deze wijze ontstaat er een gevarieerde vegetatie die rijk is aan kruidige planten. Het gebied met veel heide is hierdoor ook een broedplaats voor een grote diversiteit aan vogels.

Leuk om te weten

Hooglanders

De hooglanders krijgen elk jaar een kalf. De voeding bestaat in het eerste levensjaar uit moedermelk en alles wat er in de duingebieden groeit. Ze worden niet bijgevoerd, hebben geen medicatie zoals antibiotica nodig en stress is deze dieren vreemd. De runderen hebben dus een bestaan zoals de natuur dat bedoeld heeft.

Exmoors

Exmoorpony’s zijn de laatste oerpony’s van Europa. Ze hebben hun natuurlijke eigenschappen nog behouden en hebben een natuurlijke schuwheid ten opzichte van de mens. Exmoorpony’s kunnen zichzelf goed redden in strenge winters, zonder beschutting of extra voedsel.

De Geul & De Bollekamer

De Geul is een lange vallei tussen twee duinenrijen ten zuidwesten van de Mokbaai. Ieder jaar, rond eind februari, keren hier de eerste lepelaars terug uit Afrika. Tussen de rietkragen van De Geulplas broeden 's zomers honderden paren.

De brede valleien van De Bollekamer zijn met duinheide begroeid en je vindt er planten als de klokjesgentiaan, die in de nazomer diepblauw kleurt.

Contact

Ruijslaan 90
1796 AZ, De Koog

+31 6 83 56 57 23

Image